BONDEMINNEN djursätra

Tredje sammankomsten 11 januari 1993. Närvarande 26 personer
Inbjudna gäster: Lars Lindén, Skaraborgs Läns allehanda, Knut Karlsson Sörbacka, Ivar Jansson Tibro, Åke Holmqvist Tibro

352-328 (kopia).jpg
329.jpg

Djursätra,som utgör nästan halva Värsås kan uppdelas i två enheter Djursätra,som utgör nästan halva Värsås kan uppdelas i två enheter med omkringliggande hus och gårdar. Dels f.d Badanstalten med f.d affär och intilliggande villor utmed Tislabäcken, dels den gamla byn, norr om Djuran, utmed vägen till Pärekullen. Ån Djuran rinner här i en ganska djup sänka. Gamla vägen mot Korsberga med bro över Djuran bildar här kraftiga backar. Där ligger sedan långt tillbaka i tiden 3 hus. I huset närmast ån föddes den 16 januari 1903 en av kvällens gäster Knut Karlsson, yngst i en syskonskara om sju. Knut bodde kvar där till 1929 då han for till Amerika. En syster Anna bodde dock kvar i huset tills på 60-talet. Knut, som är mycket vital och utrustad med ett gott minne hade mycket att berätta om livet i bygden från början av seklet. 

På andra sidan ån byggdes i början av 1900-talet ett förhållandevis stort garveri, därför kom vägbackarna i folkmun att kallas Garvarebacken. Mannen som byggde hette Persson och var till yrket garvare. Garveriet blev sakkunnigt utrustat med ångmaskin, kvarnar för barkmalning, stora kar för blötläggning av hudar m.m. Persson klarade inte av kostnaderna utan det blev konkurs. Slaktaren och kreaturshandlaren Oskar Johansson i Lilleskog trädde då in som köpare av hus och rörelse och drev den vidare med garvare Persson som anställd. Oskar Johansson drev på den tiden en stor slakterirörelse och hade bland annat leveranserna av kött och fläsk till hela västra militärområdet och fick därigenom många egna hudar att bereda. Garveriet drevs då i rätt stor skala med 6-7 personer anställda och importerade även hudar från Argentina. Persson skötte garveriet till 1914 då han efterträddes av garvare Axel Jonsson som skötte rörelsen fram till 1929 då verksamheten lades ner för alltid. Jonsson arbetade till att börja med som anställd hos Oskar Johansson men efter några år tog han över rörelsen och arrenderade lokalerna tills verksamheten lades ner. Knut berättade att ”slaktaren i Djursätra” som Oskar Johansson allmänt kallades, inte bara var en duktig affärsman, utan också en flyhänt slaktare som på en kvart slaktade en ko fullt färdigt. Under denna tid hann han även röka en hel bunt yankee-cigaretter. När lokalerna i Lilleskog ej räckte till för att slakta erforderligt antal djur förekom det även slakt vid garveriet.
Ivar Jansson, numera boende i Tibro, föddes i Brunnsgården 1907. Hans far Robert Jansson arbetade på garveriet och skötte då främst ångpannan. År 1914 slutade Tjäder från Varola sin tjänst som maskinist vid Badhuset i Djursätra. Han efterträddes då av Ivars far Robert. Familjen Jansson bosatte sig i det mellersta huset vid ”Garvarebacken” så Knut och Ivar kom att bli grannar.